CategoriesIngrijirea si recoltarea plantelor aromatice

Cum avem grija de plante, la noi acasa.

            Ardeiul iute este o plantă perenă la origine, provenind din Mexic, însă, din cauza climatului mai puțin favorabil din sezonul rece, la noi în țară se comportă ca plantă anuală. Planta face parte din genul Capsicum al familiei Solanaceae, fiind recunoscută, în special, pentru senzația “usturătoare” care apare în momentul în care ingerăm fructul acesteia.

Cum păstrăm plantele intacte?

–           Hrana acestora este unul dintre cele mai importante puncte când vine vorba de păstrarea în condiții optime de viață. De aceea, au nevoie de un substrat nutritiv, bine drenat, astfel încât rădăcinile să poată respira corespunzător, fără a fi supuse la riscul de putrezire

–           În ceea ce privește apa, este indicat ca solul să fie umed, însă nu “îmbibat” cu apă. Odată ce solul este uscat la suprafață complet putem considera ca fiind momentul optim pentru irigare. (Tip: Excesul de apă poate afecta iutimea ardeilor).

Temperatura optimă de dezvoltare?

 Ardeii iuți se dezvoltă cel mai bine la temperaturi călduroase (16-21oC pe timp de noapte și 21-32oC pe timp de zi) și în spații însorite

Cât durează tot procesul?

–           Timpul general până la maturitatea ardeilor variază în cadrul 60-150 de zile (75 de zile în medie), însă unii precum Carolina Reaper Yellow și Carolina Reaper Red se dezvoltă în jurul a 90 de zile.

 Ce ne indica culoarea fructelor:

–           Maturitatea fructelor este indicată de schimbările de culoare care apar: în cazul clasic culoarea fructelor imature este verde, însă apar și excepții (Purple Delight – violet, Acrata – negru),  iar la maturitate culoarea fructelor poate diferi în funcție de varietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.